‘Progressive overload’

De meest gemaakte fout die ik binnen de fitness zie en waar ik mezelf in het verleden ook schuldig aan heb gemaakt is dat men ‘te snel’ wil. Zo snel mogelijk toename in spiermassa en/of -kracht, zo snel mogelijk afvallen/aankomen en/of zo snel mogelijk (spier)conditie opdoen en dat allemaal binnen een zo kort mogelijke periode met zo min mogelijk moeite.

Los van het feit dat het niet realistisch is om uzelf die doelstelling(en) te stellen, vergroot het ook het risico op blessures en uiteindelijk kunt u daardoor niet optimaal progressie boeken.

Spieren groeien bijvoorbeeld sneller dan pezen en de gewenning die gewrichten nodig hebben om de progressie in spiermassa en/of -kracht bij te benen. Daarmee schuilt het gevaar in het oplopen van een (chronische) blessure aan bijvoorbeeld de schouder(s) of knie(ën).   

Door het maken van kleine stapjes, waarbij het uitgangspunt is dat u bijvoorbeeld een bepaald gewicht eerst een x-aantal keer moet behalen alvorens u mag verzwaren met minimaal gewicht legt u een solide basis en geeft u dus ook gewrichten en pezen de tijd om mee te groeien.

Streven is om elke set minimaal een herhaling over te houden. Op deze manier kunt u iedere training progressie blijven boeken en minimaliseert u wederom de kans op blessures. Dit wordt ook wel het principe van ‘Progressive overload’ genoemd.

Neem hier gerust contact op!